5x Wintertuin inspiratie
Als de winter start mag mooie wintertuin inspiratie natuurlijk niet ontbreken. In deze tijd van het jaar kijken we vaak niet meer om naar onze tuin. Wij willen jou met de volgende tips overtuigen om van jouw tuin of balkon een sfeervolle wintertuin te maken.
Sfeervolle lichtjes
Het is ’s avonds laat, de zon is ondergegaan. Je kijkt uit het raam naar je tuin en ziet verschillende flikkerende lichtjes je tuin verlichten. Dat is toch prachtig? Voor een winterse tuin is sfeervolle verlichting van groot belang. Sla daarom verschillende kaarsen en waxinelichtjes in. Kaarsen van verschillende hoogten op een dienblad of in een lantaarn ogen erg gezellig. Heb je nog oude glazen potjes staan? Hiermee kun je eenvoudig intieme tuinverlichting creëren. Maak het glas schoon en vul ze met waxinelichtjes. Kies vervolgens in de tuin plekjes uit die wel wat verlichting kunnen gebruiken. Heb je een boom in de tuin? Hang de verlichte potjes dan aan de takken voor een winters effect.
Dieren in je tuin
Vogels, eekhoorntjes, egels en allerlei andere dieren moeten overwinteren. Zij zijn daarvoor vaak op zoek naar eten en drinken. Plaats daarom een bakje water op de grond buiten en hang pinda’s op in de boom voor de eekhoorntjes en vetbollen voor de vogels. Zo heb jij plezier van dieren die in jouw tuin komen en de dieren hebben plezier van jouw gastvrijheid.
Winterdecoratie
In een winterse tuin mag winterdecoratie niet ontbreken. Maar wat houdt winterdecoratie nu in? Eigenlijk alle decoratie die jij bij de winter vindt passen. Haal de oude slee, schaatsen of ski’s van zolder en versier je tuin ermee. Houtblokken zijn ook typerend voor de winter. Verzamel er een paar en plaats ze bijvoorbeeld in leuke korf. Warme dierenvellen zoals een schapenvel zijn leuk om je tuinmeubelen mee te decoreren. Leef je uit met winterdecoratie! Zo tover je het perfecte winterwonderland tevoorschijn.
Praktische tip: bescherm je planten
Heb jij mediterrane planten in de tuin staan? Bescherm deze dan goed. Een olijf- of laurierboom kan bijvoorbeeld vorstschade oplopen. Pak ze daarom goed in met een vliesdoek. Laat het vliesdoek er niet langer omheen dan nodig is. Is er toch vorstschade? Wacht dan met het snoeien tot het voorjaar. Dit is beter voor de snoeiwond.
Over het algemeen kunnen de planten wel tegen de kou, maar wat minder goed tegen de regen. Staan bij jou de planten in een pot of in de grond? Als ze in een pot staan, zet ze dan hoog en droog. In de winter valt er namelijk veel regen en dit is niet goed voor de planten. Pas dus ook op met water geven in de winter. Dit is meestal niet nodig.
Knus en warm
Wil je écht van je winterse tuin genieten? Creëer dan een gezellig hoekje onder bijvoorbeeld een veranda. Het ideale tuinmeubel voor de koudere maanden is een loungeset. Knus bij elkaar wegzakken in de dikke loungekussens. Extra kussens en veel dekens zorgen voor een behaaglijke warmte en zorgen tegelijkertijd voor een warme sfeer. Open haarden, zoals kampvuren of vuurkorven, zijn natuurlijke warmtebronnen die een rustieke uitstraling met zich mee brengen. Het enige dat dan nog ontbreekt zijn de marshmallows!
De wintertuin
Met deze tips en trucs is de tuin zo omgetoverd tot een wintertuin. Wist je dat je tuinmeubelen met vorst meer aandacht nodig hebben? Lees er alles over in onze winterblog.