5x inspiratie voor een geslaagde winter BBQ met winterse gerechten
Als de temperatuur rond het vriespunt zit, bevinden de meeste mensen zich binnen bij de open haard. Maar gezelligheid in de tuin hoeft niet alleen in de zomer plaats te vinden. De winter biedt genoeg leuke mogelijkheden om ook in de tuin te genieten. Wat dacht je van een sfeervolle winter BBQ? Lees verder om inspiratie op te doen voor je eigen winterbarbecue met heerlijke winterse gerechten.
Tijd voor gezelligheid
Het gezamenlijk versieren van de buurt met kerstverlichting of een nieuwjaarsborrel met de familie. Er zijn allerlei momenten waarbij we elkaar graag opzoeken in de winter. Is het jouw beurt om iets te organiseren? Met een winter BBQ maak je het zo groot of klein als je zelf wilt. Je hebt alleen een barbecue met deksel nodig en wat warmte met bijvoorbeeld een vuurkorf. Daar kan iedereen gezellig omheen staan met een klein bordje in de hand. Lekker kneuterig bij elkaar.
Uit de wind
In de zomer heb je waarschijnlijk een vaste plek waar je je barbecue hebt staan. In de winter is het belangrijk dat je hem uit de wind plaatst. Het verwarmen van een barbecue duurt namelijk langer als het buiten vriest. Op een windstille plek gaat het dan vaak wat sneller. Daarnaast loop je bij een gasbarbecue zo ook minder risico dat de vlam uitgeblazen wordt. Met een houtskoolbarbecue heb je in de winter wat meer kolen nodig dan gebruikelijk om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen en houden. Vergeet niet jezelf ook warm te kleden. De omgeving en vooral de grond zijn meestal erg koud. Dus trek je winterlaarzen aan om je voeten lekker warm te houden.
Winterse gerechten om je vingers bij af te likken
Bij een winterbarbecue horen typische winterse gerechten. Wil je niet te lang buiten staan? Ga dan voor dunne stukken vlees zoals hamburgers en rookworstjes. Ook spek hoort erbij in de winter. Wikkel stukjes vlees in met dunne ontbijtspek of ga voor een groot stuk buikspek direct op de grill. Als bijgerecht is een grove aardappelsalade of een gepofte appel met kaneel aan te raden.
Samen proosten
Klaar is Kees? Zeker niet. Naast het eten van de barbecue zijn er nog andere lekkernijen die je kunt serveren. Bij een gezellig winterfeestje in de tuin hoort natuurlijk glühwein. Schenk de verwarmde wijn in een mooi glas zodat je gasten deze aangenaam in hun handen kunnen houden. Zo voelt het net alsof jullie op een kerstmarkt staan.
Nog op zoek naar een lekker recept? Met het volgende stappenplan maak jij een lekkere glühwein. Tip: dit kun je ook buiten verwarmen in een mooie heksenketel.
Ingrediënten:
- 1 liter rode wijn
- 2 stokjes kaneel
- 2 stuks steranijs
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 3 kruidnagels
- Suiker
Recept:
- Verwarm de rode wijn in een grote pan op een laag vuurtje. Breng de wijn niet aan het koken, want dan verdampt de alcohol.
- Snijd de citroen en sinaasappel in schijven en voeg deze toe.
- Als laatste voeg je de kruiden toe en suiker naar smaak.
- Laat het nu een dik half uur trekken op laag vuur.
- Serveer de glühwein warm.
- Alcoholvrije glühwein? Vervang de rode wijn door alcoholvrije wijn of druivensap.
Wil je nog wat lekkers voor de jongere gasten in huis halen? Een kop warme chocolademelk is voor kids het ideale drankje. Met veel slagroom of mini-marshmallows erin uiteraard! Ook wafels zijn heerlijk in de winter. Met kersen en poedersuiker erop kunnen ze hier hun eigen lekkernij van maken.
De finishing touch
Als je in de avonduren een winter BBQ organiseert, is het al snel donker. Daardoor heb je wel wat verlichting in je tuin nodig. Denk aan een leuke lichtslinger of ga voor de gezelligheid van een wakkerende vlam. Met tuinfakkels kun je je tuin erg gezellig aankleden. Voor je gasten zelf is een vuurtafel of een vuurkorf een aangename licht- én warmtebron. Als je op de tuintafel een klein buffetje maakt, verlicht het buffet dan met een knusse gaslantaarn. Zo kan iedereen goed zien wat voor lekkers jij gemaakt hebt. Succes met de voorbereiding!